Broj posjeta:
2526
ERASMUS MUNDUS - PROZOR VANJSKE SURADNJE

Erasmus Mundus - prozor vanjske suradnje (Erasmus Mundus External Cooperation Window) financijski je instrument Europske komisije čiji je cilj poticanje suradnje između visokoobrazovnih ustanova iz zemalja članica Europske unije s neeuropskim zemljama. Program je namijenjen visokoobrazovnim ustanovama koje sudjeluju u prijavi projekata, a nakon što je projekt odobren studenti i nastavnici mogu se prijaviti za financiranje mobilnosti. Prijave projekata šalju se izravno Europskoj komisiji, a za mobilnost se prijavljuje na web stranicama pojedinoga konzorcija.

Projekti uključuju partnerstva između više europskih visokoobrazovnih ustanova i visokoobrazovnih ustanova u pojedinim geografskim područjima (tzv. LOTs) koja predviđaju mobilnost studenata i nastavnika.

Uglavnom je riječ o mobilnosti studenata i nastavnika u europske zemlje (sve razine studija), a u manjoj mjeri je predviđeno da europski studenti i nastavnici odlaze na visokoškolske ustanove u treće zemlje. Financiraju se boravci u trajanju od 1 do 34 mjeseca. Stipendije pokrivaju troškove boravka, puta, zdravstvenoga osiguranja i školarine.

Status visokoobrazovnih ustanova iz Hrvatske jednak je statusu ustanova iz zemalja Europske unije te za sudjelovanje u prijavi projekta one, iznimno, ne moraju imati Erasmus sveučilišnu povelju (Erasmus University Charter).


Sveučilište u Zagrebu sudjeluje u jednom EMECW projektu. Za podrobnije obavijesti pogledajte sljedeće web stranice:
 


BASILEUS/Erasmus Mundus External Cooperation Window - Lot 11 (zemlje jugoistočne Europe)


Partnerska sveučilišta:

Europski partneri: Sveučilište u Gentu (koordinator), Sveučilište Sophia Antipolis (Nica), Sveučilište u Lundu, Sveučilište La Sapienza (Rim), Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Ljubljani , Sveučilište Sv. Kliment Ohridski (Sofija), Sveučilište u Heidelbergu 

Partneri iz zemalja jugoistočne Europe: Sveučilište Fan S. Noli (Korča), Sveučilište u Skadru, Sveučilište u Sarajevu, Sveučilište Sv. Kiril i Metoda (Skopje), Sveučilište Sv. Kliment Ohridski (Bitola), South East European University (Tetovo), Sveučilište u Prištini, Sveučilište u Crnoj Gori (Podgorica), Sveučilište u Beogradu, Sveučilište u Kragujevcu, Sveučilište u Nišu, Sveučilište u Novom Sadu.
 


 


 


Design by: M. Mačinković

(C)opyright by Sveučilište u Zagrebu,